Kako funkcionisu kriptovalute?

Šta je blockchain?
To je u stvari digitalizovana, decentralizovana glavna knjiga, odnosno dokument svih transakcija kripto-valuta. Logično, sa povećanjem transakcija on se povećava. Sve uspešno realizovane trasnakcije se beleže i dodaju hronološkim redom.

Na taj način svi ono koji su zainteresovani mogu da prate transakcije digitalne valute bez centralnog registra.

0kackkt1ggr41.jpg

Svaki računar koji u mreži (čvor) dobija kopiju blockchain-a koja se automatski preuzima. Svaka pojedinačna transakcija i vlasništvo nad svakom pojedinačnom kripto-valutom u opticaju se evidentira u blockchain-u.

Ko upravlja Blockchain-om?
Blockchain-om upravljaju tzv. rudari, koji koriste moćne računare i koji utiču na transakcije.

Njihova funkcija je da urade ažuriranje svaki put kada se izvrši transakcija, a takođe i da osiguraju autentičnost informacija.

Na taj način se utvrđuje da je svaka transakcija sigurna i da se obrađuje ispravno i sigurno. Rudari su za ovaj svoj posao plaćeni određenim procentom od svake transakcije.

Naravno, ono što je uvek glavna tema i pitanje svih pitanja je koliko vrede kripto-valute?
Vrednost kripto-valute varira u zavisnosti od ponude i potražnje, nema fiksne vrednosti.

Kupci i prodavci se dogovaraju o vrednosti, šta je pravično i šta se zasniva na vrednosti kojom se trguje na drugim mestima.

Pošto nema banke kao posrednika, nema ni naknade za transakciju koja je povezana sa kreditnim karticama. Identitet kupca i prodavca nije otkriven ali se svaka transakcija objavljuje svima u blokchain mreži.

Najbolji način za kupovinu i prodaju kripto-valuta je posredstvom sajtova za razmenu digitalnih valuta, odnosno kod proverenih trgovaca kripto-valutama kao sto je https://www.bitcoinkupovinaprodaja.rs/

Potrebno je da otvorite račun na pouzdanom sajtu i preuzmete novčanik. Sledeći korak je da odaberete način plaćanja za prenos sredstava prodavcu digitalne valute.

To može biti kreditna kartica ili transfer sa bankovnog računa.

Nakon što ste uspešno prebacili sredstva na vaš online račun, ostaje da izaberete kripto valutu koju želite kupiti.

I kada sistem sajta za razmenu valuta pronađe prodavca koji pristaje na vašu cenu, kripto-valuta će će biti poslata u vaš novčanik. Naravno da novac ide prodavcu.

Sort:  

Andjo, divno je videti te ovde ponovo :) Super tekstić. Ovde se desila jedna malo veća migracija svedoka i naroda :D Čujemo se da ti objasnim (koliko sam i sama u toku) :*

Snezoooo, ja sam se prijavila na onaj sajt, cekam jos mail da mi stigne kao potvrda, valjda sam uradila sve kako treba.

Ниси морала да се пријављујеш поново, @invazijaleptira, исто корисничко име и лозинке ти важе на Хајву као и на Стимиту. Али ако си отворила нови налог, супер, шаљи да видимо који је :)