A intelege totul inseamna a ierta totul

in #romania4 years ago

heart-3062255_1280.jpgsource: pixabay

,,Acest aforism contine un adevar profund. Am discutat despre acest subiect cu o tanara care organiza excursii si distractii pentru musafirii unui hotel. Ea imi povestea ca atunci cand spunea: ,,Ce zi minunata este astazi", cel adresat ii raspundea uneori: ,,Si la ce-mi foloseste aceasta?...vremea de aici, nimic nu-mi place aici". Intr-un asemenea caz, stia imediat ca musafirul este perturbat emotional, ca il chinuiau simtaminte nerationale, contrare bunului-simt.
Ea studiase psihologia si isi amintea perfect demonstratiile unui anume profesor. Acesta explicase ca, asa cum fata de un om cu un handicap fizic--de exemplu o cocoasa--nimeni nu reactioneaza cu suparare sau indignare, tot asa nu trebuie sa te intarate sau sa te supere un om cu un handicap psihic sau cu un mod de gandire intortocheat, perturbat. Dimpotriva, fata de un asemenea om trebuie resimtita compasiune. Daca esti constient de dispozitia sa sufleteasca, practic, poti trece usor cu vederea acest lucru si poti sa-l ierti.
Tanara este fermecatoare, incantatoare, prietenoasa si iubitoare; aparent nimic nu o poate scoate din calmul sau. Si-a creat un fel de imunitate privilegiata si stie ca numai ea singura isi poate cauza raul. Asta inseamna ca ea detine---de altfel ca si alti oameni--libertatea de a binecuvanta sau de a supara pe alti oameni, iar ea a ales prima cale. Pentru ea a devenit limpede ca raul ti-l produci singur, prin orientarea gandirii tale, si ca aceasta gandire este in intregime sub propriul tau control."
(Joseph Murphy)