Drumul către trending e pavat cu boți

in #steemromania4 years ago (edited)

Aș fi vrut ca titlul de mai sus să fie o metaforă, o epigonie a celebrului dicton "Drumul către Iad este pavat cu intenții bune". Dar nu este.

bots.jpg

Ca mai în toate formele de expresie umană pe care societatea le are, se pare că nici Steemit nu duce lipsă de șarlatani și de oameni care pun botul. Chiar de curând mă întrebam care-i faza cu "trending"-ul din tag-uri. Norocul a făcut că, pare-se, am scris ceva bunicel care a avut succes și astfel am înțeles cum ajungi în trending. Dacă chiar ești curios de articolul cu pricina las un link aici.

Ajungi sus în trending dacă variabilele post-ului tău, ce se iau în algoritmul de calcul pentru aranjarea în trending, sunt într-un anumit fel. Ca atare, dacă primești voturi de la conturi cu reputație mare iar valoarea "pot"-ului crește într-un timp cât mai scurt de la publicare, urci în trending, pe tag-urile puse. Cam asta-i regula de bază.

Cum Steemit te bagă din default pe trending-ul tag-ului pe care dai click, posturile care stau sus primesc cea mai mare atenție. Cu alte cuvinte, platforma consideră că acel conținut a fost "curat" și merită să fie în top-uri pentru a ajunge la cât mai mulți utilizatori.

Dar oare tot ce e în trending, merită citit?

Vă spune eu că nu! Asta pentru că de curând am dat peste un bullshit care mi-a lăsat așa un gust amar în gură de zici că am dormit cu un șobolan pe limbă. Cred că mulți dintre voi v-ați lovit de acel cont pentru că efectiv adună sute de dolari la fiecare post. Vă spun atât: unu care are la fiecare postare un tip cu o chitară, în altă ipostază și care drept conținut are niște texte motivaționale care doar aruncă truisme alegorice demne de maxim, o lucrare la limba engleză, clasa a 10-a, liceu cu profil uman.

Mi-am spus în gând: "Boabă, ești un hater! Nu știi tu ce e frumosul, habar n-ai să dai din pix și n-ai avut această idee genială."
De la o vârstă încolo începi să-ți mai faci și introspecții. Condus de acest gând am început să citesc posturile mai atent, am intrat în detaliile problemei. La dracu! Am mâncat o lămâie întreagă după ce am făcut asta. Nici după maioneză nu mă ia cu așa greață ca după ce am terminat de citit...chestiile alea.

Tot bătrânețea m-a făcut să fiu o cață ursuză, care și mânată de ceva trăsături balcanice, stalkerește tot (scuzați romgleza). Așa că de ceva timp, mi-am făcut obișnuința de a mai da click pe wallet-ul conturilor. Dacă ești începător și încă nu faci asta, fă-o. Așa vei reuși să îți păstrezi integritatea mentală. Altfel, nu vei înțelege niciodată de ce unele posturi, demne de maxim o citire în diagonală în timp ce stai pe budă, primesc mult mai multă atenție decât research-ul tău bine documentat.


BOȚI! BOȚI! BOȚI! BOȚI!

Peste TOT!

Cică Steemit nu are reclamă. E descentralizat vezi tu! Aici nu se bagă corporațiile. Aici totul e pe content.
Nu frate, aici totul e pe boți! Dacă ai bani de investit, investești în boți. Cum ajungi să fi relevant? Îi dai bani unuia care e deja relevant pentru a te vota, indiferent de ce vomă e în post. În 10 zile ai cont de 65 și ești bazat.

De ce să faci asta? Din multiple motive.

  • Ai bani, ai idee de scris dar de ce dracu să o irosești cu un cont de la 0? Bagi în cont, îl crești și abia după ce a crescut începi și pui content-ul de calitate (varianta ideală și idealistică)
  • Ai bani pentru că ești balenă și mai vrei să crești și alte conturi (varianta puțin plauzibilă - dacă ești balenă probabil că ai alte resurse decât șă arunci cu SBD-ul pe roboți)
  • Ai bani, ești blogger dar nu ești deja pe platformă (varianta outsider)
  • Ai bani, ești corporație și vezi Steemit ca pe o investiție de viitor când crește comunitatea (varianta conspirativă)

Întorcându-mă la contul cu pricina, omul efectiv violează trending-ul. Dă în boți mai rău ca Vali Vijelie în dansatoare. Dacă ar cheltui la fel de mult pe curve cum cheltuie pe boți, în fiecare seară la el ar fi conacul Playboy.

Prima dată când am dat în boți a fost aproape și ultima. Cred că la vreo 5-6 posturi mi-am dat... până la primul picaj mai mare al pieței când am scos mai puțin decât am băgat. Așa că m-am hotărât că nu merită deranjul.

Majoritatea începem cu stângul pe Steemit și venim cu așteptări prea mari în ceea ce privește partea financiară, iar în timpul ăsta unii ne îndepărtăm de conținut.

În zile ca acestea, când piața de crypto e într-un picaj continuu, realizezi că în Steemit intri pentru bani dar dacă rămâi, rămâi pentru comunitate.

Salutare oameni buni. Numele meu este Bogdan și încerc să aduc zilnic content de calitate, fresh, funny, emotiv. Motivul este simplu: orice emoție stârnită unuia dintre voi este un succes.
Pe blog-ul meu încerc permanent să creez compoziții de calitate, atât în fotografia, textul sau video-ul pe care o/îl postez.
Îmi doresc o comunitate românească de mari dimensiuni pe steemit așa că vă invit cu drag să discutăm și să ne promovăm contentul pe canalul de discord Promo România: https://discord.gg/jc3wUn
Hi there steemians! My name is Bogdan and I struggle daily to bring fresh, quality content on my blog, may it be photography, daily stories, even news if anything worth mentioning is going to happen around me.
I travel a lot around my country so I’ll give you a clean view of Romania. It has it’s good things as it has it’s bad things. Both are part of it and makes it what it is today. I will promote the good ones but not turn a blind eye on the bad ones.
Sort: