Nova zvezda

in #story2 months ago

Već nekoliko godina srpska košarka nije lansirala pravu zvezdu. I u Srbiji i u regionu i u Evropi uopšte posebno su deficitarni igrači na poziciji pet. Od Milutinova i Jokića nemamo igrača koji bi mogao da bude reprezentativni nivo.
Da sve bude drugačije pobrinuli su se ekipa Mega-Leksa i Filip Petrušev.


source

Filip je na početku ove sezone praktično bio bez iskustva u seniorskoj košarci. Ipak to mu nije smetalo da pre kraja ove sezone postane najbolji igrač na toj poziciji. I to u čitavom regionu.
Poslednja kvalifikaciona utakmica reprezentacije Srbije bila je i debitantska za Filipa. On je briljirao, sa 27 postignutih poena bio je najbolji pojedinac i postalo je jasno da će se u budućnosti igra reprezentacije zasnivati na njemu.
Filipov primer pokazuje nam mnogo toga.
Prvo, da imamo talente sa kojima treba raditi i kojima treba dati ozbiljnu šansu.
Drugo, da naši najbolji klubovi, Partizan i Crvena Zvezda nisu najbolje mesto za mlade igrače.
Treće, da ulaganje u mlade donosi neprocenjivi benefit, jer Filipova cena na kraju sezone biće previsoka ne samo za region već i za Evropu. Ovaj mladi momak sigurno je buduća NBA zvezda.
Siguran sam Filip nije jedini. Ima još talenata koji ne mogu da dođu do izražaja jer njihova mesta su zauzeli prosečni stranci.
Vraćam se na početak priče.
Nemamo nijednu Zvezdu na poziciji 5, (sem Petruševa), ali nemamo ni prosečnog igrača na toj poziciji. Nekada su reprezentativni potencijali bili Krstić, Perović, Peković, ali su važne uloge u klubovima imali Đuro Ostojić, Raško Katić, Vladislav Dragojlović, Petar Popović...
Ima i sada takvih, samo im treba šansa. Ne verujem da Ristić i Jovanović nisu mogli biti rezervni centri Zvezde ili da Dimitrije Nikolić i Dušan Tanasković ne mogu da budu rezerve Partizana.
Nažalost jurenje rezultata (koga zapravo i nema) dovelo je do toga da naši najboli klubovi postanu poligoni za prosečne Amerikance. I to za skupe Amerikance.

Goran